Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του AIDS

Δελτίου Τύπου - Happy Nails
Ωράριο Λειτουργίας – Χριστούγεννα 2016
23/11/2016
Ωράριο Λειτουργίας – Πάσχα 2019
Ωράριο Λειτουργίας – Πάσχα 2017
25/03/2017

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του AIDS

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του AIDS - Happy Nails

Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του AIDS - Happy Nails

Το 1991, μια ομάδα καλλιτεχνών ήρθαν μαζί για να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό σύμβολο στην «όψη» της έξαρσης του AIDS, για να δείξει την υποστήριξη και τη συμπόνια για εκείνους που πάσχουν από AIDS, αλλά και τα άτομα που φροντίζουν για αυτούς. Αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν ένα μέρος των Καλλιτεχνών Εικαστικών AIDS Caucus και αυτό που δημιούργησαν είχε τίτλο «The Ribbon Project» (Το Έργο Κορδέλα), πιο γνωστό σήμερα απλά ως την κόκκινη κορδέλα.

Μέσα από μια σειρά συναντήσεων, τον Απρίλιο και το Μάιο του 1991 και χρησιμοποιώντας τις κίτρινες κορδέλες ως πηγή έμπνευσης, γεννήθηκε η «κόκκινη κορδέλα» (red ribbon). Το κόκκινο χρώμα επιλέχθηκε για την “σύνδεση με το αίμα και την ιδέα του πάθους, όχι μόνο οργή, αλλά και αγάπη …”. Η μορφή της κορδέλας επιλέχθηκε εν μέρει επειδή ήταν εύκολο να αναδημιουργηθεί και να φορεθεί. Οι αρχικές οδηγίες ήταν να «κόψεις την κόκκινη κορδέλα σε 6 ίντσες μήκος, στη συνέχεια να την διπλώσεις στην κορυφή σε ένα ανεστραμμένο “V” σχήμα. Χρησιμοποιήστε μια παραμάνα για να την καρφιτσώσετε στα ρούχα σας.”

Η Visual AIDS συνεργάζεται με το Broadway Cares και σε κοινό μέτωπο «πολεμάνε» το AIDS από τον Ιούνιο του 1991, ώστε να υποχρεώσουν τους επισκέπτες και παρουσιαστές των 45 ετήσιων βραβείων Τόνι να φοράνε την κόκκινη κορδέλα. Τα βραβεία Τόνι επιλέχθηκαν ως ένας τρόπος για να μεταδώσουν τον βαθμό που αυτή η επιδημία επηρεάζει και μέλη της δικής τους κοινότητας, καλλιτεχνών και ερμηνευτών. Ένας από τους πρώτους παρουσιαστές που φόρεσαν την κόκκινη κορδέλα (red ribbon) ήταν ο Jeremy Irons. Η κόκκινη κορδέλα έγινε γρήγορα γνωστή ως διεθνές σύμβολο της επίγνωσης του AIDS και έχει φορεθεί στα βραβεία Όσκαρ, Έμμυ και Grammys. Διασημότητες, μουσικοί, αθλητές, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν φορέσει την κορδέλα σε talk shows, τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, πολιτικά συνέδρια, αθλητικές εκδηλώσεις και μουσικά βίντεο.

Σήμερα, η κόκκινη κορδέλα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο της συνειδητοποίησης του AIDS. Έχει ανοίξει το δρόμο για πολλές άλλες κορδέλες με χρώματα και έργα ευαισθητοποίησης. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες εμπορικές εκστρατείες μάρκετινγκ, η κόκκινη κορδέλα αρχικά εξελίχθηκε από καλλιτέχνες και ακτιβιστές.

 

Πνευματική ιδιοκτησία

Η ταινία δεν έχει πνευματικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μπορεί να φοριέται και να χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS. Στη δημιουργία του «έργου Κορδέλα του AIDS» οι Καλλιτέχνες Εικαστικών Caucus πίστευαν ότι ήταν σημαντικό να:

Διατηρήσουν την ανωνυμία τους ως άτομα και να πιστώσει το Visual AIDS Καλλιτεχνών Caucus στο σύνολό του, στη δημιουργία της κόκκινης κορδέλας και όχι για να καταχωρηθεί οποιοδήποτε άτομο ως «δημιουργός» του «έργου κόκκινη κορδέλα».

Κρατήσουν τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας δωρεάν, έτσι ώστε κανένα άτομο ή οργάνωση να μην επωφεληθούν από τη χρήση της κόκκινης κορδέλας.

Χρησιμοποίησαν την κόκκινη κορδέλα ως σύμβολο συνειδητοποίησης και όχι ως διαφήμιση ή εμπορικό σήμα.

 

Αναγνώριση

Η κόκκινη κορδέλα ήταν η πρώτη “ευαισθητοποιημένη” κορδέλα, αργότερα ακολούθησαν πολλά άλλα χρώματα για διάφορες αιτίες. Η κόκκινη κορδέλα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές οργανώσεις ενημέρωσης για το AIDS, αλλά και για την παγκόσμια αναγνώριση του. Το 1993 μία 29¢ κόκκινη κορδέλα-σφραγίδα εκδόθηκε από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Red Ribbon τιμήθηκε από το CFDA το 1992 για το σχεδιασμό και την εικονική εξουσία. Το 1997, το Red Ribbon συμπεριλήφθηκε στην έκθεση «Design for Life” στο Cooper-Hewitt του Εθνικού Μουσείου Σχεδιασμού και το “Humble Αριστουργήματα» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το 2015 η Red Ribbon έγινε μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Online Ραντεβού
Ελληνικά
Μοιραστείτε το με ένα φίλο